2011. március 21.

Tavasz a házsongárdi temetőben

                                           "A tavasz jött a parttalan időben,
                                             s megállt a házsongárdi temetőben.


                                             Én tört kövön és porladó kereszten
                                             Aletta van der Maet nevét kerestem."


Ottjártamkor Áprily Lajos gyönyörű sorai jártak az eszembe...Igaz, mi nem éppen Aletta van der Maet, hanem Dsida Jenő  sírját kerestük a régi, hatalmas területű temetőben.
A térkép után menve meg is találtuk az író és költő sírhelyét, sajnos, akkorra már (Kolozsvár volt az útunk utolsó állomása) megtelt a fényképezőgépem, és nem volt szívem egyetlen képet sem kitörölni.
Így aztán csak ezt a képet tudtam hozni a temetőről. Meghatottan álltunk a nagy költő sírja előtt, az idegenvezetőnk ötlete volt, hogy szavaljunk el egy Dsida Jenő verset...Az arcom most is ég, amiért senkinek sem jutott eszébe egyetlen verse sem....Nekem sem.
Ezért elhoztam nektek a feliratot, ami a sírján áll.Remélem, megbocsájt nekünk....

                                      "Megtettem mindent, amit megtehettem,
                                        Kinek tartoztam, mindent megfizettem.
                                        Elengedem mindenki tartozását,
                                        Felejtsd el arcom romló földi mását."

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönöm,hogy ezt megmutattad.Már nagyon régen szerettem volna látni,sokszor voltam Erdélyben de mindig sietni kellett valami miatt és így nem tudtam megnézni.Nagyon "szép"a sírfelirat is.Köszi!!

    VálaszTörlés
  2. Ha még eljutok Erdélybe, felvértezem magam egy csomó memóriakártyával, mert ennyi gyönyörűséget nem lehet fényképezés nélkül kibírni....

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Annalíz, hogy elhoztad és ne égjen az arcod, mert kevesen ismerik verseit, amit igazán nem is értek, hogy miért!? Sajnos én is közéjük tartozom, de neked köszönet, utána olvastam és gazdagabb lettem!:)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Annalíz ! Köszönet érte, mert ha egyszer eljutok Erdélybe én is szivesen megnézném, de ha nem akkor te megadtad nekünk , hogy olvashassuk a feliratot:)

    VálaszTörlés