2011. július 22.

A Cseke-tó

Kacsaparadicsom...
A múlt vasárnap még tombolt a kánikula, árnyékban 38 fokot mutatott a hőmérő. Hűvösre,  vízpartra, fák alá  vágytunk, felkerekedtünk hát, és meglátogattuk a tőlünk  20 km-re lévő Tatát, a "vízek városát", és ott a Cseke-tavat kerültük meg.
A műromok.
Jobb helyre nem is mehettünk volna. A hatalmas, árnyékos fák alatt padok, a kacskaringós sétautakon kirándulók, a gyönyörű tavon vadkacsák.....Elandalogtunk kettecskén, és még az idő múlását sem vettük észre. A műromnál kezdtük, amely az Angolparkban van, és amelyre Eszterházy Ferenc 1785-ben adott megbízást Charles Moreaunak, hogy tervezzen egy építményt, ami fokozza a park romantikáját.Hát ez sikerült a francia építésznek!
Az a bizonyos növény.
A török mecset
Megtaláltuk....

....a szépséges ciprusokat
Emígy elandalodva megcsodáltuk a gyönyörű fákat, millió madár énekelt nekünk. A levegő lágy volt és hűvös, s míg barangoltunk, érdekes növényre figyeltem fel....Esküszöm, még életemben nem láttam ilyen növényt.A borostyánfutotta aljnövényzetben állt, se töve, se levele, csak a vaskos kis száron a piros bogyójú buga virított  messziről....Ahogyan a nap rásütött,  rubin és smaragdszínben tündökölt az egész kis növény.Mesebeli látvány volt.A török mecset körül ősöreg, gyönyörű fenyőfák között mentünk tovább. Kerestük a mocsári ciprust, a hely hírességét.A kép nem tudja visszaadni azt a fenséges, gyönyörű látványt, ami fogadott bennünket.
Furcsa fa

Gyönyörű platánok
Érdekes, ismeretlen fa...

Viszlát Cseke-tó !
Gyönyörűséges, enyhet adó nap volt. Oxigénfürdő a tüdőnek. Vasaló az idegeknek.Kifelé menet még egy furcsa fával találkoztam. Nem ismerem, sohasem láttam. Termése mint egy kisebb zöld labda.Megcsodáltuk, de sajnos, a nevét nem tudjuk....

5 megjegyzés:

  1. Csupa zöld és kék, ez tényleg szép és megnyugtató hely.Tata, én csak az öreg tavat ismerem .A Cseke-tó merre van?Ez egy horgásztó?

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. A fára tippeltem, de rosszul.
    Beszédes a bemutató, tati barátnőmnek igaza van, amikor emlegeti a helyet

    VálaszTörlés
  4. Régen voltam itt, de most kellemes emlékeket ébresztettél bennem ezekkel a képekkel. Köszönet érte:))

    VálaszTörlés
  5. Sok horgásszal találkoztunk, az már igaz, ez egy horgászparadicsom...Meg úgy általában: egy Paradicsom.

    VálaszTörlés