2012. június 25.

Viszonyuk a halál gondolatához...

Olvasom Ágnes blogjában unokája érdeklődését az elhúnytakról, és meglepődöm. Dani valahogy másképp reagálja le ezeket a dolgokat. Hallgatással.
Rövidke élete során már neki is vannak veszteségei: a pár hét leforgása alatt elhúnyt két dédi, Boji néni, Simike, húgom cicája, no és Rezső, a kutya....
Nem beszél róluk, nem keresi őket, de tudom, hogy hiányoznak neki. 
A játszótér mellett van az Idősek otthona, ahova minden alkalommal betértek édesanyjával, a játszótérre menet, meglátogatni a Dédit...Na jó, akkor még jóval fiatalabb volt, éppen csak két éves múlt...nem emlékezhet annyira. Mégis, amikor a tér felé közeledünk, szeme végigpásztázza az épületet, szinte látom, ahogy kutat a gondolataiban, ismerős neki az épület, és vannak emlékei.


Nagyon féltem, amikor Bori meghalt, ugyanis Danit érzelmi szálak fűzték hozzá. Ha hozzánk jöttek, első útja Boji nénihez vezetett, mert imádta a sok kis állatot, amit az udvarában látott.
Csak úgy röpült Bori karjaiba, amikor az felé indult, és így köszöntötte: 
- Szia kishaver !- és mosolyogva vitte végig birodalmán, Dani legnagyobb örömére.
A Bori halála utáni hetekben azon töprengtünk, hogyan mondjuk el neki...nem kellett volna.
Dani a következőképpen reagálta le: 
- Hol van a Boji néni?
- Kórházban.
- Beteg?
- Igen.
- Meggyógyul ? 
- Nem. - válaszoltam, és félve vártam a következő kérdést.
Még kétszer megkérdezte ugyanezt, aztán többet nem.
A napokban, ahogy kinn voltunk, látom, hogy nézi a szemben lévő házat, arcán széles mosoly, szeme csillog...Odanéztem, a Bori férje tett-vett a tornácon egy hússzínű póló volt rajta, a Bori kedvenc pólója. 
Az egész csak egy pillanat volt. Dani arcáról lehervadt a mosoly, felismerte, hogy nem a Bori az, elfordult, és tovább játszott.
Simit nagyon szerette, el kellett altatni, mert beteg lett. Nem kérdez semmit, de mindig odapillant, ahol a macsek alma volt, és mosolyog.

Rezső kutya birodalmára is vet egy pillantást minden alkalommal. De nem szól, nem kérdez. 
Tud mindent.

6 megjegyzés:

  1. Talán tud, de biztosan nem mindent. Kérdezni fog. Előbb vagy utóbb.

    VálaszTörlés
  2. Egy nagyon lényeges dologra hívtad fel figyelmünket, hisz oly sokan távoznak mostanában a kicsik életéből is. A szakemberek véleménye is megoszlik, hogy és miképpen, minden gyerek azt hiszem másként éli meg az elvesztést.

    VálaszTörlés
  3. Fontos dolgok ezek, hogy mit és hogyan adjunk át.De nálad érezni az odafigyelést a családodra és a beszélgetéseket finom szeretett szövi át.

    VálaszTörlés
  4. Igen, figyelek, de nem bolygatom.Megvárom, míg rákérdez....az édes kisgyerek.

    VálaszTörlés