2011. augusztus 23.

Elkezdődött....

A mai nap nálunk hivatalosan elkezdődött a szüret...tudom, tudom, kicsit korán van  még, de "hála"a nagynéniknek, akiktől a szőlőt örököltük, még ilyen össze-vissza fajta szőlőt életemben nem láttam....Így aztán a különböző időszakban érőket mind-mind máskor szedjük, a szüret ideje pedig augusztus végétől szeptember végéig eltart.
Ezen már sokat bosszankodtam. Mégis van egy nagy előnye.Vannak fajták, amik bizonyos évben tönkre mennek, nem tudni miért, hiszen hasonló bánásmódban részesülnek, mint a többi. Ha tönkre is mennek, ott van még a másik fajta, ami pótolja a kiesést.Ez így jól hangzik, de az már nem, hogy hetekig szüretelünk amiatt, mert különválogatjuk fajtánként. Reziben egy nagy szüret volt, akkor leszedtünk mindent, dolgoztunk látástól vakulásig, este pedig dínom-dánom.


Ma a cserszegi fűszerest szedtük, mert veszélyesen beérett, és a darazsak nagyon aktívak. Hej, pedig gyerekkoromban hányszor elénekeltük, hogyaszongya: "Fehér szőlőt nem eszi meg a darázs, a darázs..." Hát, úgy látszik, rosszul tudtuk....Ahogy azonban elnézem, a piros szőlő is nagyon érik már, hamarosan szedni kell azt is. Ez a mostani hőség jót tesz még az érésnek, aztán hajrá !  De nem is tudom, mit morcogok itt. Van-e jobb dolog, mint a jó kis melegben, a roskadó tőkék felett arra gondolni, micsoda csodás telünk lesz egy pohár jó kis vörösbor mellett ?

6 megjegyzés:

  1. Szép szüretelést kívánok, hozzá szép időt és jó kedvet.

    VálaszTörlés
  2. -Pifta! Oft ifol-e muftot? Nem ifok, mert befo.. :)
    Bocs! Nem bírtam kihagyni.

    VálaszTörlés
  3. Én sem ifok, mert biztosan tele van mindenfélével,amitől aztán lehet....

    VálaszTörlés
  4. Érik a szőlő ebben a melegben, akkor csak jó lesz a cukorfok!!!
    Biza, az a jó szüret, amit népes csapattal,nótázással, viccekkel és finom kaláccsal osztjuk meg.
    Nekem is csak emlékeimben él......

    VálaszTörlés
  5. Meglepően a cukorfok alig 14.:-(
    Mi már csak kettecskén maradtunk az urammal, az ifjúság dolgozik, Danika meg még nem szüretelőképes...

    VálaszTörlés
  6. Pedig, pedig én csak a mustot szeretem. A bort nagyon ritkán iszom.

    VálaszTörlés