2012. március 24.

Tudtátok?

A 2012-es évre a szavazók többsége a Tavaszi héricset választotta, amely a tavasz egyik legszebb vadvirága. Magános, aranysárga, nagy méretű (3–6 cm átm.) virágai sokszirmúak és olykor már március első napjaiban megjelennek. Ilyenkor még szinte földön ülőnek tűnnek, ám később a szár 20–30 cm magasra is nőhet. Levelei összetettek, a levéllemez keskeny-szálas sallangokra osztott.

Évelő, mész- és melegkedvelő sztyepnövény. Ma még hazánk legtöbb vidékén találkozhatunk vele, de nagyon megritkult az Alföldön és hiányzik a Ny–DNy-i országrészből.

Állományait élőhelyeinek megszűnése, becserjésedése, töveinek kiásása, virágainak gyűjtése veszélyezteti. Természetvédelmi értéke: 2 000 Ft.

A hasonló megjelenésű, fokozottan védett erdélyi héricsnek (Adonis × hybrida) ma már csak néhány populációja ismert.

Hivatkozás: http://evvadviraga.hu/?page_id=211

(Forrás: Az Év vadvirága mozgalom honlapja, fotó: Kahlai - forrás wikipédia CC)

Forrás: http://www.zoldful.hu/sajto_informacio.php?uid=54

Az év vadvirága a Tavaszi hérics 2012-ben
 2012. január 04. szerda, 15:56

5 megjegyzés:

  1. Nem tudtam. Pedig van pár képem az archívumban róla. Még vártúrák során fotóztam. :)

    VálaszTörlés
  2. Megérdemli, ha a tavaszt is elhozza :))

    VálaszTörlés
  3. Mi környékünkön nincs ilyen virág.Itt sok az erdő és agyagos a talaj.Nálunk az erdei ciklámen a védett.

    VálaszTörlés
  4. Tudom kedves baratella!Mennyi gyönyörű ciklámen volt a nagyszüleim falujában Fakoson !Itt meg ilyen nincs egy szál sem...meszes, agyagos talaj van erre, a márvány hazájában...a ciklámen a savanyú, üde talajt kedveli...fényképezzél nekem légyszi, hadd nosztalgiázzak !

    VálaszTörlés
  5. Édesanyám egyik kedvenc virága volt a ciklámen a gyöngyvirág mellett. Nekem ezért is kedves virág.Augusztus táján nyílik az erdeinkben,remélem akkor több eső lesz és gombát is tudunk szedni.Fényképezés megígérve!!!

    VálaszTörlés