2012. március 3.

Játékaink....

Igen, tudom. Szaknyelven szerepjátéknak hívják a hozzáértők...
Danika itt van. Kicsit beteg ugyan, az étvágya csapnivaló, de a játékkedve kimeríthetetlen.
A boltosjáték: a vevő én vagyok, Dani az eladó.Kínál, kiszolgál, mosolyog.Hej, mit nem adnék ilyen kiszolgálásért némely üzletben! 
Szereti a festést: ebben talán a mamájára üt. Amikor a festmény készen van, boldogan szemléli, és kitesszük a hűtőre.
Konyhai mukák: nagyon szereti. Van egy mérlegem, azon méregeti az alapanyagokat, a mazsolát kiváltképpen szereti megkóstolni is.A mosogatógépből segít kipakolni...
A virágok locsolása: imádja.Néha úgy kell leállítanom, mert egész nap locsolna.
A macska etetése: kedvenc tevékenysége. Egy neked, egy nekem alapon az összes parízert eltüntették.
Takarítás: szeret söprögetni, leginkább a garázsban, mert ott annyi érdekesség van.


Sorolhatnám még, de összegezve: mindent szeret utánozni, amit a felnőttek csinálnak.
Tegnap építkeztünk, követ hordtunk, szereltünk. Nézem az okos kis fejét, ragyogó arcát, és azon tűnődöm: vajon mi felnőttek hol rontjuk el mindig ?Hogyan sikerül "kinevelni" belőlük ezt a nagy ambíciót, hogyan lesz némelyikből munkakerülő,  nemtörődöm, esetleg unatkozó felnőtt ?





Mit csinálunk rosszul?



12 megjegyzés:

  1. Bájos, dolgos kisunokád van!

    Kérdésedre választ nagyon nehéz lenne adni, így nem próbálkozom.

    VálaszTörlés
  2. Bájos az unokád, nálam is most itt van mind a négy.
    Hol rontjuk el? Talán a kényeztetéssel, nem tudom...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon nehéz a nagyszülő helyzete...mivel szinte imádjuk őket, azt szeretnénk, ha nem csalódnának bennünk, és ezért engedékenyebbek vagyunk, mint a szülők.Tudom, hogy ez így nem jó, mégis...sokszor elgondolkodom, hogyan lesz így később tekintélyem előtte, hiszen vele magam is gyermekké válok...

    VálaszTörlés
  4. Én azt vettem észre a fiamnál, hogy az adott szónak értéke van nála. Elvárja, hogy ne csak neki kell mindennel elszámolnia. Szerintem ezen kéne nekünk felnőtteknek dolgozni egy kicsit.

    VálaszTörlés
  5. Túl hosszú és összetett a válasz erre a kérdésre. Elrontjuk? Mi? Ki az a mi?
    Egy dolog biztosan nem segít. Mikor már felfogja, felméri és mérlegre is teszi az általa látottakat és azt látja, kétkezi, becsületes, szorgos munkával nem lehet elérni sem egy megnyugtató szintet, sem egy igazi megbecsülést.

    VálaszTörlés
  6. Szorgalmas kis emberke. :))

    VálaszTörlés
  7. Ha vannak közös élmények, beszélgetések nagyi és unoka között szó se lehet elrontásról ott van gond ahol ezek hiányoznak.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm az értékes válaszokat, melyeket olvasva talán meg is nyugodhatok.Nagy baj nem lehet, ha a költő szavaira hagyatkozom:"jó szóra oktasd, játszani is engedd..."

    VálaszTörlés
  9. "Nők nélkül élni nem lehet, és nem is érdemes!"
    Boldog Nőnapot!

    VálaszTörlés
  10. “A nő átmeneti lény az ember és az angyal között.”
    Boldog Nőnapot! :)

    VálaszTörlés
  11. Szia Annaliz! Hogy hol rontjuk el?? Van egy közmondás, "A pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve" Mikor még pici és érdeklődő a csemeténk, türelmesen foglalkozunk vele. Aztán amikor szétszedi az első órát, amit kapott, jól leszidjuk, hogy miért ilyen rossz, pedig csak kíváncsi volt:). Ha Apának segíteni akar megjavítani az autót, láb alatt van és elküldni játszani. A konyhában, mikor panírozni akarja a rántotthúst és belenyúl a kis kezével a tojásba, majd a lisztbe, gyorsan kitaláljuk, hogy menjen játszani, hisz így eléggé hosszadalmas lenne az ebédet elkészíteni, és egyébként is mindjárt itt vannak a vendégek, arról nem is beszélve, hogy az egész morzsát a földre kotorja az a büdös kölök, utána meg takaríthatok:)))Ezek csak apró példák, de sokáig lehetne sorolni, mik azok az apró kis pillanatok, amikkel azt tudatosítjuk csemeténkben, hogy jobb, ha nem nyúl semmihez, abból csak baj származik, tehát marad a játék. Aztán jön az iskola ideje: Te csak tanulj, mert az a dolgod! De hallottam már olyat is, amikor a szülő felháborodott azon, mikor az iskolában valamilyen munkát elvégeztettek a gyermekekkel, és természetesen ennek hangot is adott. Soroljam még?:)
    Nagyon édes kis lurkó az unokád, gratulálok hozzá és sok-sok együtt töltött dolgos vidám napot Nektek:)

    VálaszTörlés