2013. szeptember 9.

Szeptember ajándékai...

A napokban én is kimentem ama földünkre, mely a férjem büszkesége : az energiafűzesbe...Néha mérgemben "az új szerelmednek" hívom a fűzest, mert amióta megvan, sokat jár ki oda, nagyon szereti ezt a helyet...
Tegnap aztán láttam, hogy ez nem véletlen. Amíg ő a fűzesben babrált, addig én a többi részen bámészkodtam, követtem a pillangókat az égen nyájasan mosolygó napsütésben.
A föld szélén mindenféle virágok nyílnak, no és rengeteg gyönyörű, nagyszemű kökény érik.
Hamvas bogyói hívogatóan integettek, de édesanyámtól tudom, hogy meg kell várni, amíg megcsípi a dér, mert akkor lesz fogyasztható.
Míg vártam, készítettem pár képet. Ahogyan szoktam volt...

A csicsóka virága 

A kis szorgos...

Férjem "új szerelme"


Felirat hozzáadása

Jancsi bácsi krumplit szed.

"Kék a kökény recece..."

Nem tudom mi, de olyan szép...

Iszalag...kék ég...

Bőven termett a kökény

Utóirat: Nem mondom, vonzó számomra a kökénylekvár is, de találtam egy jó kis kökénylikőr leírást is, ami felkeltette a figyelmemet. Íme:
Kökénylikőr
Amikor az első dér megcsípte a kökényt, szedünk belőle 1,5 kg-ot. Ezt mozsárban magostul összezúzzuk, és egy üvegedénybe téve ráöntünk 1,5 liter tiszta szeszt. Naponta többször rázogatjuk, éppen ezért a konyhában tartjuk kb. egy hónapig. Egy hónap múlva szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon átszűrjük, és hozzáadunk egy fél kg cukorból és egy liter vízből főzött, kihűlt szirupot. Egy hétig állni hagyjuk, utána újra átszűrjük szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon, palackozzuk, és minél tovább hagyjuk állni, annál ízletesebb lesz./forrás: Terebess: ehető vadnövények/

6 megjegyzés:

 1. Drága Annaliz, nagyon szeretem én is a természetet:) Mindig akad fotózni való! Gyönyörűek a fotóid.
  Szeretettel. Magdi

  VálaszTörlés
 2. Kedves Panna, nagyon szépek a képeid.
  A kökény nálunk már szinte kiveszett, az egyik ismerősöm tavaly készített hasonló italt belőle, azt mondja csodálatos az íze.

  VálaszTörlés
 3. Gyönyörű képeket hoztál... Már a múltkor is olvastam párod "szerelméről".Ahogy megyünk Szigetvár felé, ép ilyen ültetvények vannak, gondolom kísérlet céljából... Oly kis "véknya" kis ültetvények, nehezen elképzelhető hogy az meleget is ad.. mert gondolom az a lényege, hogy vékony, kicsi nagy fütőértékkel... Bár még nem olvastam utána, csak most megint eszembe jutott, ahogy említetted..
  Kivánok még hosszú szép őszt, hogy sok kép készüljön még...

  VálaszTörlés
 4. Szia!
  Írtad, hogy bőven termett a kökény. Gratulálok hozzá, arra lennék kíváncsi mekkora területen termesztitek? A területhez viszonyítva mekkora az átlagos hozama? Esetleg bokronként tudod megbecsülni? Mennyi idősek?

  Köszönöm előre is válaszaid!

  VálaszTörlés
 5. Szia!
  Írtad, hogy bőven termett a kökény. Gratulálok hozzá, arra lennék kíváncsi mekkora területen termesztitek? A területhez viszonyítva mekkora az átlagos hozama? Esetleg bokronként tudod megbecsülni? Mennyi idősek?

  Köszönöm előre is válaszaid!

  VálaszTörlés