2012. április 14.

BB. - vagyis rongyok, rongyok. Rongyok?

Nagy hibám van, beismerem. Nem tudok ellent állni a Bálabutik nevű intézményeknek. Néha én sem értem magamat, amikor időt és fáradtságot nem kímélve, órákig kotorászok a cuccok között remélve, hogy igazi kincsre találok.
Talán onnan ered a különböző színek, formák, anyagok iránti vad szenvedélyem, hogy hajdanán ruhatervező szerettem volna lenni...de nem lettem, mert eltanácsolt.....az édesanyám.
- Kislányom, Annus - mondta - egy jó kis irodai állás kell neked. - nem ilyen rongyos dolog. Értsd meg, ez egy elérhetetlen vágy.
Megértettem. Szenvedélyemet a babaruhákban éltem ki, később pedig, amikor már megtehettem, anyagokat vásároltam, mindig dupla mennyiséget. Azért, mert a húgom gyönyörűen varrt. Én megterveztem, ő megvarrta. Nagyon büszkék voltunk, hogy a konfekcióruhák idejében nem jött szembe velünk a ruhánk az utcán...sőt mindenki dícsérte őket.
Akkor én már "boldog" bérelszámolóként éltem életem, de a ruhák iránti vágyam csillapíthatatlan volt. 
Álltam a méterárubolt kirakata előtt. Megláttam AZ ANYAGOT, és lelki szemeim előtt már láttam a belőle készült ruhát. Hát így...


Azt hiszem a bálabutikokat az ilyeneknek találták ki, mint én. A bérelszámolók nem keresnek túl jól, a nyugdíjuk sem valami fényességes...ezért aztán boldog vagyok, hogy nyugodt lélekkel turkálhatok a szebbnél szebb ruhák között. Van, hogy csak a szép anyaga miatt veszem meg a darabot, mert látom benne a lehetőséget.
A lehetőséget, melynek csak az uram szab határt néha...bár talán megért engem. Nemrég eladó volt a közvetlen szomszédunkban álló házikó. Felajánlotta, hogy vegyük meg. Gardróbháznak. Jót nevettünk.
A legújabb szerzeményem aztán jól kiszúrt velem. A kézzel horgolt, kötött, hímzett dolgoknak végképp nem tudok ellenállni.
A hófehér, horgolt csipkeblúz kicsit bő volt, beültem hát a varrógép elé, hogy leszűkítsem.
Amikor a harmadik varrótű tört el, adtam neki még egy utolsó esélyt: de ha ezt is eltöröd, ollóval váglak miszlikbe - ígértem meg neki. Sikerült.
Másnap már abban feszítettem. Barátnőm, aki pedig nem is mondható rosszindulatúnak, végignézett rajtam, és undokul csak ennyit mondott:
Három varrótűm bánja....

ilyeneknek végképp nem tudok ellenállni
-Vedd már le azt a függönyt magadról...különben is ez már rég nem divat...



7 megjegyzés:

  1. Effajta kotorászásnak magam sem tudok ellenállni..... Szeretem a varázsát és azt a kielégülést ami egy, egy hasonló szerzemény után eltölt.
    Szép az a horgolt blúz! Nem divat már? Na és, a mi korunkban nem kell a legutolsó divat szerint öltözködni, viszont az ehhez hasonló darabokat tudni kell viselni, hogy mindenki hasonlóban akarjon járni, ha csak gondolatban is:))

    VálaszTörlés
  2. Függönynek sűrű. Sötét lenne tőle. Blúznak meg ritka. Mi lett tőle Panni? :)))

    VálaszTörlés
  3. Jól jön ez még a nagy nyári hőségben !

    VálaszTörlés
  4. Ez a Bohóc! Biztosan a terítőre gondolt. ... Avagy mégsem?

    VálaszTörlés
  5. Nem tagadom, én is szívesen "kotorászok" az ilyen helyeken. Varrni sajnos nem tudok, így megelégszem az eredeti formával, ha találok. Egy nagy előnye van: olykor csapatban futunk össze, és jól "kitrécseljük" magunkat.
    A blúzod szép, a divattal meg mindig úgy voltam, hogy nekem az volt csodás darab, amiben jól éreztem magamat.
    További szép hétvégét kívánok Neked!

    VálaszTörlés
  6. Én megértelek, nálunk a családban, a nőknek sok mindent kellett tudni,kézimunkázni, szabni-varrni, később az életben ez jól jött hasonló okokból, mint amit te írtál, ma már nyugdíjasként nem igen járok sehova sem és nehezen cserélem le a kényelmes szabadidő ruhát másra, már rég nyitottam fel a varrógépet ilyen jellegű munkára.Hogy nem divat? Ha neked örömöt szerez, biztosan szép.

    VálaszTörlés
  7. Szerintem az a lényeg hogy Neked megfelelő legyen jó érezd magad benne.. Hogy nem divat?Nem lehet mindig követni... ebbe a korba azt huznánk fel ami épp divat jó lehet megmosolyognának bennünket...

    VálaszTörlés